Emigrantene fra Malvik

Min oldemors søster Anne Catrine Bjørnstadtrø emigrerte i til USA i 1882. Hun var gift med Isack Holm som var smed på Charlottenlund verft. Det er ikke så mange som vet at det var skipsverft på Charlottenlund. Dette var nok under avvikling på denne tiden. De bosatte seg i Sioux City i staten Iowa. Isack hadde tre barn fra et tidligere ekteskap. Sammen hadde de sønnen Iver Andreas. Alle fire barna var med til USA. I USA brukte de Holmes som etternavn. Iver Andreas (Ever Oscar i USA), ble etter hvert bosatt på Grand Island i staten Nebraska. Han jobbet som lokomotivfører for Union Pasific Railroad Company og døde i 1943. Faren Isack jobbet som smed. Senere kom også Anne Catrines søster Berit Bjørnstadtrø med familie til Sioux City.


I 1903 bestemte Anna Oline Lyng og Carl Havdal seg for å reise. I USA brukte de Dahls som etternavn. Anna Oline var søster til Edvard, Iver, Ludvik og Signe Lyng. Anne Catrine var hennes tante. Anna og Carl hadde to sønner, Severin og Paul Olaf. Familien har visst lite om hvordan det gikk med dem etter de dro. Da jeg begynte å interessere meg for slekthistorien ble det sagt at begge guttene omkom under 1. verdenskrig. Dette har vist seg å ikke stemme. Anna Oline døde allerede i januar 1904, bare et halvt år etter ankomst USA. De bodde da i Sioux City. I skipslisten fra overfarten er det en rubrikk for helse/sykdom. For Anna er det anført "PGT", muligens en forkortelse for pregnant – gravid, (klikk på listen til høyre, rad 19 til 22). Kanskje hun døde i barsel?

Anne Catrine sendte en del brev til familien i Malvik. Hun beskriver et ganske tøft liv, ikke gode økonomiske kår. Da niesen Anna døde måtte hun ta vare på guttene hennes. Faren Carl omtales som ansvarsløs. Jeg har 7 brev sendt i perioden 1907 til 1912. De kan leses ved å klikke på konvolutten over. Jeg trodde at hun hadde ansvaret for begge guttene. Det har vist seg å være feil. I 2024 ble jeg kontaktet av en amerikansk kvinne som hadde sett bildet jeg hadde lagt ut av Anna Lyng på FINDAGRAVE. Hun fortalte at hennes oldeforeldre hadde tatt hånd om Paul Olaf etter at hans mor døde. Dette var Martin og Olava Soelberg, utvandrede trøndere. Jeg har ikke funnet noe slektskap, men det var vel slik at nordmenn og naboer tok vare på hverandre. I 1912 døde Olava. I den forbindelse skriver Anne til familien i Malvik. "Jeg må nå fortelle at Paul er blitt moderløs igjen. Det er tre uker siden hun døde av longfeber (ofte lungebetennelse). Hun var en god trøst og en kristen moder for han. Det ser ikke bra ut for han nå". Det ordnet seg for Paul. Til sin død bodde han hos Peter og Emma Grindberg. Peter Grindberg var sønn av søster til Olava Soelberg.

Broren Severin som vokste opp hos grandtante Anne Catrine døde allerede i 1914 av tuberkulose. Han var da 14 år. Grandonkelen Isack døde i 1916 og Anne Catrine i 1919, begge av alderdom. Bildet til venstre er av Paul og hans fostermor Olava Soelberg.

Som mange andre unge på den tiden ble Paul innrullert til krigsinnsats. Ved et søk fant jeg en del informasjon om denne avdelingen. 42. infanteridivisjon er en enhet av den amerikanske National Guard som har deltatt under begge verdenskrigene og også i krigen mot terrorisme, (Global War on Terrorism). Den ble dannet i august 1917, fire måneder etter at USA gikk inn i krigen. Mannskaper ble tatt fra National Guard i 26 stater. Etter trening i USA ble styrkene i november sendt til vestfronten i Belgia og Frankrike. Paul Olaf var i infanteriregiment 168 som besto av personell fra National Guard i Iowa. Treningen fortsatte i Frankrike inntil de i februar 1918 ble satt inn i fronten mellom Lùneville og Baccarat. I juni ble de flyttet til Campagne-regionen hvor kampene var hardere. Dette var skyttergravskrig. Mannskapene rullerte, en uke ved fronten, en uke i linje lengre bak og en uke reserve. I tillegg til ordinære kamphandlinger ble det brukt sennepsgass. Paul fikk lungeskader som ødela helsen hans. Han døde i 1926 bare 30 år gammel og er gravlagt ved Graceland Park Cemetery i Sioux City. Du kan lese mere om hans militære avdeling HER.


Avisutklipp i forbindelse med Paul Dahls sykdom og død. Sioux City Journal 6. april og 2. juli 1926.

Dødsattesten sier Paul døde av tuberkulose. Disse avisoppslagene sier det var skader etter sennepsgass.

Legg merke til at Pauls far Carl Dahl, som ikke tok seg av sine sønner etter de mistet sin mor er hos han på dødsleiet. Han har kommet helt fra Portland, Oregon. Carl Dahl ble gift på nytt og døde i Portland i 1939.


Paul Olaf (Havdal) Dahls gravsten på krigskirkegården Graceland Park Cemetery i Sioux City.






Emigrantene fra Orkdal



 

Flere av våre slektninger i Orkdal utvandret til Amerika. Oldemor Berit Paulsdatter Sommervold (mor til Sigrid Risli Lyng) hadde 4 søsken som reiste, Maren, Ingebrigt og begge Lars, (det var to Lars i søskenflokken). Den eldste Lars kom senere tilbake og ble forpakter på Rosten gård i Trondheim.

Jeg har funnet ut en del om Maren og hennes etterslekt. Maren reiste sammen med sin bror Ingebrigt fra Trondheim den 18. juli i 1877. I 1882 ble hun gift med Ole Skauge (fra Skaun). Han kom til Amerika sammen med sine foreldre og søsken i 1872. Sammen med andre nordmenn bosatte de seg i Minnesota på et sted de ga navnet "Trondhjem". Stedet ligger noen kilometer vest for byen Northfield. 15. mai 1876 ble det stiftet en frikirkemenighet på stedet. Den fikk navnet “Throndhjem’s Norwegian Lutheran Church”. Ole Skauge var en av initiativtakerne til dette og signerte også stiftelsesprotokollen. I 1878 bygde de den første kirken på stedet. Ny kirke ble bygget i 1899, (bildet). Maren og Ole fikk seks barn hvorav fire vokste opp. Det var Paul, Ingeborg, Olga og Sigrid.  Både Maren og Ole er gravlagt på kirkegården Trondhjem. Det samme er barna Paul og Sigrid. Sigrid var på besøk på Sommervold på 60 tallet. Hun døde i 1982.

Karen Risli reiste til Winnipeg i Canada i 1927. Det samme gjorde Ernst Svendsen, men han reiser fra Oslo. Karen og Ernst ble senere gift og de bosatte seg i Toronto. Det finnes mye bilder av Karen og familien Skauge. Disse var søskenbarn og det ser ut til at de hadde mye kontakt. Jeg tror våre slektninger fra Orkdal klarte seg bedre enn de fra Malvik. Bildene vitner om velstand. Ta gjerne en titt på siden Fotoalbum/Aud Jorunns Album.








 Maren Sommervold og Ole Skauges barn, Paul, Ingeborg (Inga), Sigrid (Sadie) og Olga. De var søskenbarn med Karen Risli. Karen med mannen Ernst Svenson til høyre.

Inga Skauge, (den yngste piken på bildet) skrev et brev til en venn som tjenestegjorde som soldat under 1. verdenskrig. Hun var født i 1901 og var 17 år da hun skrev brevet. Du finner brevet på side 3 HER

 

 

 Maren Sommervold Skauge døde 7. januar 1937. Hennes nekrolog i ”Northfield Independent” ser du HER. Hennes ektemann Ole Skauge overlevde henne med ca 3 uker. Han døde 2. februar samme år. Hans nekrolog ser du HER.

 

 

www.lyngslekt.com